ZAKOUSNĚTE SE ZDRAVĚ

30.11.2015 14:32

JAK JE DŮLEŽITÝ VÝBĚR JÍDLA

 

Zdravou výživou se zabývám již více jak 20 let. Sleduji vše co se v této oblasti děje a někdy se opravdu nestačím divit. Rádoby výživoví poradci vymýšlejí ty nejneskutečnější teorie, jak se zdravě stravovat. Vždy mají na paměti především snižování nadváhy a štíhlou postavu, zřídka kdy prevenci proti nemocem a léčbu nejrůznějších chorob.

Ono je to těžké. Pokud člověk nezná přesné fungování biochemie lidského organismu, tak potom nemůže řešit zdraví a zdravotní problém spjaté s výživou. K snížení nadváhy postačí snížení příjmu jednotlivých živin a kalorické hodnoty jídla, ale je to velmi krátkozraké a dočasné. Při takovém to postupu nemůžeme vědět, jak se taková výživa bude projevovat v budoucnu na zdraví každého jednotlivce, který se pro tuto redukční dietu rozhodne. Mé dlouholeté zkušenosti říkají, že tento postup je zcela scestný a vždy přináší zdravotní problémy. Tělo prostě nedostává to co by mělo každý den mít a potom v dlouhodobé perspektivě se začínají objevovat nejrůznější problémy, počínaje jojo efektem a konče zdravotními problémy v nejrůznějších oblastech lidského zdraví.

Jako příklad uvedu tak zvanou lipidovou teorii, která nám byla v padesátých létech „vnucena“ americkými „výživovými experty“, a která nám dle mého názoru přináší dodnes neskutečné zdravotní komplikace. Je všeobecné známo a má to základ v nejnovějších biochemických výzkumech, že náš organismus k svému fungování potřebuje kvalitní tuky. Bez tuků je organismus ohrožen snížením imunity a poruchami nervového systému našeho těla. Pořád častěji se dnes setkáváme s nemocemi s této oblasti, s Parkinsonovou nemocí nebo roztroušenou sklerózou. Američtí dietologové a výživoví poradci začali doporučovat jídla s nízkým obsahem tuků a doporučují rostlinné nenasycené tuky včetně nejrůznějších forem margarinů. Takže v takto sestavené stravě nejenom, že nám chybí kvalitní tuky, ale také naše zdraví poškozuje i to málo tuků rostlinného původů, které jsou doporučovány a používány k tepelnému opracování jídel a k pečení. O škodlivosti trans tuků jsem se již na tomto blogu mnohokrát zmiňoval a jejich konzumace nese sebou nedozírné zdravotní komplikace od srdečně vaskulárních nemocí po zhoubné nádory. Americká populace přes absolutní snížení živočišných tuků patří dnes k nejobéznějším národům a výskyt nemocí oběhového systému je obrovský.

Dalším takovým příkladem jsou doporučení k zařazení do denního jídelníčku pečených cereálních produktů, to znamená nejrůznějšího pečiva z celozrnných obilovin. Samozřejmě tyto výrobky jsou zdravotně přijatelnější než bílé pečivo, ale, jak se říká, také v tomto případě platí rčení, že všeho moc škodí. Zrovna i tyto potraviny obsahují velké množství sacharidů, které nám zvýšenou hladinou inzulínu nabourávají hormonální sféru a vedou nejenom k cukrovkám obou typů, obezitě, ale také na příklad k vytváření velkého množství LDL cholesterolu v játrech a v neposlední řadě rychlejšímu stárnutí našich buněk, čili k procesu glykace, ke stárnutí celého těla. A tak bych mohl pokračovat.

Doufám, že z těchto několika příkladů je vidět, jak je důležitý výběr potravin pro každodenní jídelníček. Ovšem ten výběr musí každopádně vycházet z poznání celkového stavu organismu a ze základních zákonitosti biochemie, které jsou neměnné a mají svůj pevný řád. Souvislosti mezi metabolickými procesy probíhajícími v našem organismu jsou víceméně dány a musíme je respektovat tak, jak musíme respektovat zákony jiných exaktních věd.

Není divu, že změnou denního jídelníčku můžete nejenom působit na tělo ozdravně a preventivně, ale také se můžete velmi rychle vyléčit z nejrůznějších nemocí. Dokonce těch, které jsou dnes označovány, jako neléčitelné. A v podstatě jde o to, že tyto nemoci jsou jenom špatně léčený nebo neléčeny vůbec.  Aby jídlo působilo jako lék, je třeba zvolit správný poměr bílkovin, tuků a sacharidů, pak také zvolit ty správné živiny, které naše zdraví neohrožují a vybírat ty, které také obsahují potřebné množství vitamínů, stopových prvků a minerálů. To vše se můžete dovědět, když budete poctivě studovat biochemii lidského organismu, anebo se obrátíte na vzdělaného v tomto směru výživového poradce, který záležitosti zdraví řeší zodpovědně a hlavně komplexně.

V případě dalších informací kontaktujte: mujgru@email.cz, tel. 774 484 322

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz