Blog

26.04.2015 13:47

MASO NEBO BUCHTA

 

Dlouholetý spor výživových poradců a specialistů se odehrává na poli výběru potravin rostlinného nebo živočišného původu. Myslím, že historicky bylo dostatečně prokázáno, že člověk jako takový je tvorem všežravým s převahou živočišných potravin a malým množstvím rostlinných produktů. Vždyť do vzniku zemědělské produkce, asi před desetitisíci lety, člověk byl lovec a sběrač.

 

Chtěl bych se tomuto tématu věnovat z trošku jiného úhlu pohledu. S pohledu biochemie lidského organismu, což je pohled čistě vědecký, takže těžko manipulovatelný.

Především si musíme říct, jak je stvořena lidská buňka, jako základní částice lidského organismu. Už zde můžeme vidět, že buněčné mitochondrium je vybudováno tak, aby životní energie byla „vyráběna“ především z tuků a teprve v druhé řadě s cukrů.

Dalším důkazem na to, že bychom svůj denní jídelníček neměli ochuzovat o živočišné produkty je skutečnost, že v žaludku máme receptory, které hlídají nasycenost organismu a hlásí tento stav do mozku. A právě tyto receptory jsou zaměřeny na tuky, nikoli na cukry.

Pokud chceme udržet naše biochemické pochody v rovnováze, musíme v jídle dodávat organismu osm základních nezbytných aminokyselin, a to vždy pospolu a určitém množství. A právě těchto osm nezbytných aminokyselin v požadovaném organismem množství a kvalitě je obsaženo pouze a jenom v živočišných potravinách. Nikoli v potravinách rostlinného původu. Samozřejmě i tam se tyto aminokyseliny nacházejí, ale ne vždy všechny pospolu a ne vždy všechny v potřebném množství.

Dalším důkazem na to, že převaha živočišné stravy je pro člověka lepší, než strava rostlinná je spalování cukrů a tuků při vzniku potřebné energie. V případě spalování cukrů, čili uhlovodanů dochází spojení atomu uhlíku s dvěma atomy kyslíků. Při této reakci, která je velmi náročná na kyslík, dochází uvolňování velkého množství CO 2 a malého množství vody. V případě spalování tuků dochází k spojení dvou atomů vodíku s jedním atomem kyslíků. Tato reakce je šetrná ke kyslíků a vzniká tak velké množství vody a nepatrné množství CO 2. A co je nejdůležitější, vzniká mnohem  více energie, než v případě uhlíkové reakce.

 

Na obhajobu toho, že naše strava musí mít základ v živočišných potravinách bychom našli další příklady v oblasti fungování lidského organismu. Myslím, že je to zbytečné. Úplně nejlepším potvrzením této teorie je jídelníček sestaveny v tomto duchu. Hned první den po přechodu na takové jídlo zjistíte, že se cítíte lépe, máte spoustu energie, po jídle se vám nechce spát a vaše tělesná váha, pokud jste obézní, se začne rychle upravovat. Také se začnete zbavovat nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí a zároveň se také zlepší vaše nálada. Už jen proto je dobré tento způsob stravování na sobě vyzkoušet. Pokud potřebujete průvodce, je tady, na těchto stránkách. Stačí napsat nebo zavolat.

 

Theodor

13.01.2015 12:46

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz