POZOR NA CUKR VE VŠECH PODOBÁCH

14.01.2015 12:24

JAKO JED ….CUKR

 

V přání k novému roku jsem doporučoval nízko uhlohydrátovou dietu, která jako jediná vás může ochránit. Čili jinými slovy stravu s nízkým obsahem cukru. Čím si to cukr zasloužil, že mám k němu takový chladný, dokonce odmítavý vztah. Příčin je mnoho. Ale začněme po pořádku.

Tak především bychom si měli uvědomit, že veškeré civilizační nemoci se objevily s objevem cukru. Ten byl ve svých začátcích působení v rámci výživy především na stolech lidí bohatých, kteří si jej mohli dovolit. Také nejrůznější tak zvané civilizační nemoci se v prvopočátku objevovaly v této společenské vrstvě a často se některým nemocem, jako třeba dně, říkalo, že je to nemoc bohatých. Čím byl cukr dostupnější pro širší vrstvy společnosti, tím se nemoci rozšiřovaly právě v těchto společenských kruzích.

Přemíra cukru především neblaze působí na bílkoviny v našem těle, to znamená na naše buňky, které v rámci procesu glykace začínají rychleji stárnout a snižuje se celková imunita organismu. Buňky jsou slabší a tudíž náchylnější k různým nemocem.

Cukr, který se v našem organismu nevyužije k vytvoření životní energie, nemůže přecházet do zásob, ale musí se proměnit na tuk, který naopak do zásob může. Ovšem než se tak stane, tak se v organismu, v naší krvi, vyskytuje dlouhodobě zvýšená hladina cukru, což musí být naším organismem nějakým způsobem ošetřeno. Děje se tak pomocí všeobecně známého hormonu – inzulínu. Dlouhodobě zvýšená úroveň tohoto hormonu způsobuje narušení rovnováhy mezi anabolickými a katabolickými hormony. Náš organismus tuto nerovnováhu musí řešit a také to dělá. A to tak, že snižuje úroveň hormonů, které jsou na pomyslné hormonální houpačce po straně právě inzulínu. Jsou to mezi jinými hormony štítné žlázy, růstové hormony nebo hormony pohlavní. Vždy dochází ke snižování především těch hormonů, které jsou v životním období člověka nejvíc aktivní. U děti dochází k snižování růstových hormonů, u dospělých pak ke snižování hormonů sexuálních. Děti konzumující mnoho cukru potom nerostou a rychle tloustnou, zase dospělí mají problémy v oblasti pohlavního života. Je to samozřejmě velmi zjednodušený pohled na tuto problematiku ale skutečně k takovým tendencím dochází.

Někdy slýchávám mezi lidmi názory, že rafinovaný cukr je samozřejmě špatný, ale naopak med je zdravý, nebo hnědý třtinový cukr. Jsou to názory, které nemají oporu v biochemii. Vždy se jedná chemicky o cukr. Samozřejmě v rámci různých druhů cukrů můžeme sledovat různé chování této látky v těle, a to především v oblasti pronikání do krve a délce setrvávání v ní. Známe jistě tak zvaný glykemický index různých potravin obsahující cukr. Tento problém má samozřejmě význam v rámci zdravé výživy, avšak v konečném důsledku jde pouze a jenom o cukr, který organismus zatěžuje.

Takže musíme si uvědomit, jaké množství cukrů naše tělo denně potřebuje a potom, v rámci zlepšování zdravého životního stylu, můžeme vybírat ke konzumaci ty potraviny, které cukru mají málo, které obsahují cukry složité a podobně.

Biochemiky na celém světě bylo zjištěno, že dospělý člověk, který neprovozuje atletický životní styl, potřebuje denně kolem 100 gramů této látky, aby především mohl pracovat mozek, červené krvinky a svaly. V případě, že potřeba bude větší, náš organismus si umí glukózu vyrobit z bílkoviny. Je to poněkud složitá biochemická cesta, takž samozřejmě je lepší, když potřebný cukr dodáme tělu v denních porcích jídla. To znamená, že je dobře, když si budeme uvědomovat, jaké potraviny s obsahem cukru jíme a přísun těchto potravin budeme sami regulovat. Pro začátek to může působit jisté problémy, ale mé dlouholeté zkušenosti dokazují, že z časem si každý zvykne a naučí se poslouchat potřeby svého těla i v této oblasti.

Cukr je jedním ze základních zdrojů energie, ke kterým patří také tuky a alkohol. Dnes se již konečně objevují informace o tom, že velké množství cukru škodí, avšak odborníci z oblasti zdravé výživy by rádi doporučili snížení jeho konzumace, avšak museli by nabídnout jiný zdroj energie. Samozřejmě nemůže to být alkohol, který ve větším množství působí více škody, než užitku,  takže zůstává tuk a ten byl v padesátých létech označen, jako velmi škodlivý. A to je začarovaný kruh, který se již desítky let nepodařilo přetrhnout. Při tom část lidské buňky, ve které se vytváří energie, tak zvané mitochondrium, je „sestrojeno“ tak, aby v první řadě vytvářelo energii z tuků a teprve druhotně z cukrů. Bohužel tento vědecký fakt je spoustu let ignorován.

Naštěstí se v poslední době ukazují v tisku články o škodlivosti cukru, a to dokonce do té míry, že utočí proti léty opěvovanému ovoci. Bohužel dnešní tendence rádoby výživových poradců se upíná k cereáliím, které se tak staly alfou a omegou denní stravy. Při tom tato teorie způsobila velmi nezdravý jev, lidé se těmito produkty přejídají a přijímají zase přespříliš cukru v domnění, že žijí zdravě. A to ponechávám stranou skutečnost, že i cereálie, které obsahují velké množství pšenice ohrožují náš organismus lepkem a jinými látkami vzniklými genetickým křížením tohoto obilí.

Zjednodušeně lze říci, že cukr je třeba omezit hlavně ve spotřebě sladkostí, ovoce a obilných produktů a hledat jeho zdroje především v nesladké zelenině. Ta má ještě to do sebe, že má alkalický charakter a tím vyrovnává kyselost ostatních potravin v našem těle.

Samozřejmě problematika konzumace cukrů je daleko složitější, než se na první pohled zdá. Proto již řadu let vedu v Beskydách léčebné pobyty, kde se jejich účastníci učí zdravě stravovat, a to na základě poznávání všech zákonitostí biochemických procesů v našem organismu. Od letošního roku plánuji dělat tyto pobyty v krásné valašské přírodě v penzionu Celnica na Podťatem  u Velkých Karlovic. Co nevidět budou známý termíny těchto ozdravných pobytů, na které vás srdečně zvu.

Kontakt: mujguru@email.cz

 

Theodor 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz