NEPOSTRADATELNÉ ENZYMY

04.04.2016 20:15

Není léčby ani prevence bez respektování biochemie

 

Nepostradatelné enzymy

 

V dnešní době denně potkáváme stovky „odborníků“ na výživu, kteří radí, co jíst, a jaké potravinové doplňky používat, abychom byli zdraví. Jde většinou o překotné rady a  mnohdy si dokonce protiřečí, takže o nějaké léčbě nebo prevenci nemůže být ani řeč. Navíc úzká specializace medicíny dospěla do stadia, kdy léčba se soustřeďuje především na projevy nemocí, nikoliv na jejích příčiny. A navíc tyto projevy se léčí především chemicky, kdy mnohokrát je účinnost těchto léčiv velmi sporná a nejednou působí proti sobě. Do této nepříliš optimistické situace v oblasti uzdravování člověka přicházejí také léčitelé a samozvaní výživoví poradci, kteří tvrdí, že všechno je v naší hlavě a záleží pouze na nás, jak si přivodit stav neustálého zdraví. Samozřejmě nechci podceňovat psychiku člověka, ale také ji nesmíme v žádném případě přeceňovat, a to se dnes děje.

Pokud chceme nemoci léčit nebo se proti nim účinně bránit, pak musíme přistupovat k našemu organismu celostně. Především musíme znát alespoň základní zákony a zákonitosti biochemie lidského organismu a musíme znát alespoň základy nutričních hodnot nejrůznějších potravin. Ať se nám to líbí nebo ne, tak základem zdraví člověka je zdravá, ale opravdu zdravá výživa. To znamená nejkvalitnější bílkoviny, tuky a sacharidy, jak rovněž potřebné vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Nechci zde znovu otevírat toto velmi široké téma, a tak pro ty, kteří by se chtěli s tímto tématem seznámit blíže doporučuji mou knihu „ Revoluce v dietách, aneb co vám v ordinaci neřeknou“ nebo zrovna vycházející publikaci: „Tajemství uzdravování a omlazování organismu“. Tentokrát bych rád vzpomenul velmi důležité bio částice, které nejenom že udržují zdravý chod našeho organismu, ale také dovedou jeho porouchané soukolí vyléčit. Jsou to tak zvané enzymy.

Enzymy byly dříve nazývány fermenty, jelikož se nejčastěji kultivují na bílkovinném základě při kvašení, čili při fermentaci. Samozřejmě enzymy získává náš organismus v každodenní stravě, avšak někdy je zapotřebí tuto enzymovou oblast posílit, nebo spektrum enzymů rozšířit. Některé enzymy potřebují k tomu, aby správně fungovaly ještě tak zvané koenzymy, které působí souběžně s enzymy. Zjednodušeně lze říct, že enzymy to jsou bio katalyzátory, které optimalizují biochemické procesy, které probíhají v našem těle.

Takže zase máme do činění s velmi důležitou složkou naší stravy. Při sestavování jídelníčku musíme dbát, aby obsahoval nejkvalitnější bílkoviny, čili živočišné, nejkvalitnější tuky, čili nasycené a také malé množství sacharidů, nejlépe škrobů. Pak musíme dbát na to, aby jídlo mělo dostatek vitamínů, stopových prvků a minerálů, a také přemýšlet o tom, aby v něm bylo co nejvíce antioxidantů, které mohou úspěšně odstraňovat neustále se tvořící volné radikály. A teď tady máme navíc obrovské spektrum enzymů, kterým by jídlo také nemělo být ušetřeno. A pokud zjistíme, že z důvodu nějaké nemoci potřebujeme některé enzymy posílit, pak si můžeme pomoci vytvářením těchto enzymů na příklad na bází kysaných, čili fermentovaných nápojů.

Mléčné bílkovinné kultury jsou nejlepší k vytváření nejrůznějších kyselých enzymů na bylinné a rostlinné bázi. Právě léčivé účinky těchto bylin dávají takto získaným enzymům léčivou sílu. Už prastaří Tibeťané léčili veškeré nemoci pomocí enzymů prostřednictvím žaludku a střev. Jde o potvrzení prastaré zásady, že veškeré zdraví pramení především z vnitřku našeho organismu. Takže tímto způsobem můžeme léčit nejenom problémy nejrůznějších orgánů ale také na příklad kůže a vlasů, které jsou na povrchu našeho těla. Je to další příklad na tvrzení, že veškeré zdraví získáváme především z každodenního jídla, žili potravin. Proto je nezbytné, abychom přípravě denního jídelníčku věnovali patřičnou  péči a nenechali se zviklat rádoby výživovými poradci, kteří své umění zdravé výživy získávají z léty ustálených rčení, která s pravidly biochemických pochodu v lidském organismu nemají nic společného. Jsou to mýty, které místo, aby našem zdraví prospívaly, tak jej v mnoha případech dokonce ničí.

 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz