KURKUMA, ČESNEK, CIBULE A JINÉ...

26.01.2015 22:01

KURKUMA A JINÉ...

 

V posledních dnech se na televizních obrazovkách objevuje reklama na zázračné tobolky na bázi kurkumy švýcarské výroby, které mezi jinými mají léčit pohybové ústrojí, hlavně pak bolesti kloubů. Samozřejmě tento přípravek má „přiměřenou“ cenu, jak se na takový potravinový doplněk sluší a patří.

Bolesti kloubů má dnes kdekdo, takže věřím, že obchod v tomto směru se zázračně točí. Kdo by nechtěl nemít bolesti a ještě skákat jako kamzík? Problém je ovšem někde jinde. Kurkumu jako velmi silný antioxidant si můžete koupit v kterémkoliv obchodě a přidáním do některých jídel jí obohatit každodenní jídelníček. V tomto případě je cena nepatrná a účinnost stejná, i když farmaceuti vám budou tvrdit, že tomu tak není, jelikož výtažek z kurkumy v tobolkách má tu správnou koncentraci a ještě je spojen s dalšími potřebnými látkami, které její účinnost zvyšují. No, obchod snese všechno a „přesvědčivá“ reklama ještě více.

Na výše uvedeném příkladě jsem chtěl poukázat na současný trend léčby různých nemocí pomocí potravinových doplňků, kterých jsou plné lékárny. Údajně český národ za tyto přípravky utratí ročně miliardy korun a obchod v této oblasti se hned za IT výrobky řadí k nejlépe se rozvíjejících. A při tom by stačilo znát účinnost nejrůznějších potravin, bylin a koření a aplikovat si je do denně připravovaných jídel. V mnoha případech jejich absorpce organismem je daleko lepší, než průmyslově vyráběných potravinových doplňků, které většinou neobsahují potřebné látky a vesměs působí jako placebo.

Je naprosto přirozené, že člověk si zvykl dosáhnout cíle tou nejjednodušší cestou. Otázkou však je, je-li nakupování „ozdravných“ výrobků v lékárnách  tou nejefektivnější cestou. Já říkám, že tomu tak není.

V obchodech nebo na trzích existuje celá řada potravin, které ze své podstaty mají léčivé účinky, a které náš organismus přijímá lépe než nějaké koncentrované přípravky farmaceutické provenience. Odedávna jsou známý silné antioxidanty obsaženy na příklad v cibuli, česneku, paprice, vaječných žloutcích, zázvoru, kurkumě a dalších potravinách. Je třeba pouze vědět, kde je hledat, a na jaké zdravotní problémy je můžeme použit. Ovšem nejlepší je využívat jejích ozdravnou a léčebnou moc již preventivně. Proto je tak důležité, aby kuchař měl v tomto směru přehled a vařil nejenom chutně, esteticky, ale také zdravě.

Také proto v současné době  připravuji pro vás kurzy vaření, na kterých bych chtěl prezentovat jídla plná všech potřebných ozdravných látek, ale také postupy, které suroviny při vaření neznehodnocují, ale naopak jím dávají náboj zdravotní prevence a celkového uzdravování organismu. Chci. aby se kulinární umění spojilo s léčitelstvím a přírodní medicína se rodila v hrnci v kuchyni na plotně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz