KOLÁČE NEBO STEAKY
BYLINOŽRAVCI, ČI VŠEŽRAVCI
Je neuvěřitelné, že se stále častěji objevují názory nejrůznějších „odborníků“ na téma skladby naší stravy, kteří tvrdí, že vlastně lidstvo jako takové by se mělo živit rostlinnou stravou. V lepším případě to jsou zastánci vegetarianismu, v tom horším veganismu.
Je to totální nesmysl, když uvážíme, že zemědělství, a s tím spojená změna našeho jídelníčku, se začalo rozvíjet teprve před 10000 léty. Do této doby člověk byl lovcem a sběračem, to znamená, že se živil masem zvířat, které ulovil a také lesními plody a nejrůznějšími kořínky, které byly velmi skoupé na obsah cukru. Takže jednoznačně lze říci, že jsme všežravci s převahou živočišných produktů. Nějaké nesmyslné teorie a diety stravování podle krevních skupin jsou naprostým nesmyslem a byly nejspíše vymýšleny pouze a jenom jako obchodní trhák.
Již v knize knih, čili Bibli je několika místech popsáno, jak by se člověk měl stravovat. Ku příkladu kaplani, coby nejvíce vzdělaní lidé té doby, byli v mnoha případech odměňování za své služby v naturáliích, a tak si stanovili přesně, jak by taková odměna měla vypadat. Šlo především o maso zvířat a konkrétně o maso z krčku a lopatky, jak rovněž vnitřnosti a živočišné tuky. Kdo, jak kdo, ale kaplani v tom měli jasno, neboť samozřejmě věděli, co lidské tělo potřebuje, aby zdravě fungovalo. Nakonec i spor Kaina s Ablem, který vyústil v bratrovraždu, byl zapříčiněn výživovým rozporem. Kain coby rolník přinášel Bohu dary v podobně obilí a Bůh nebyl spokojen. Načež Abel, coby pastevec, přinášel maso a jiné živočišné produkty a tím se Boha naprosto získal. Jednoduše Kain žárlil na svého bratra a konec tohoto příběhu jistě všichni znáte.
To byly příběhy z dějin. Ale nejinak tomu je ve vědeckých pojednáních exaktního učení, jakým bezesporu je biochemie lidského organismu. Naše tělo si mnoho chemický a biologických látek umí vyrobit samo. Jsou však látky, které jsou pro náš organismus nezbytné a musejí být tak říkajíc dopraveny do našeho těla zvenčí. Jistě všichni znáte nezbytné nenasycené mastné kyseliny, které jsou označovány jako „omega“, a abychom byli zdraví musíme je pozřít v rámci každodenní stravy. Málokdo však ví, že také existují nezbytné aminokyseliny, které také musíme sníst, aby organismus správně pracoval. Těchto aminokyselin je 8 a náš organismus potřebuje, aby se nacházely vždy v jídle najednou a jistém množství a proporcích. V rostlinných produktech se bohužel neobjevuje všech 8 pospolu. Také jejich množství je malé a proporce špatné, takže není v lidských silách zabezpečit přísun těchto nezbytných aminokyselin do organismus v potřebném množství a složení. Naopak všech osm a ve správném množství a proporcích se nacházejí pouze a jenom v živočišných produktech. Proč nám to někdo z významných výživových poradců neřekne a pouze neustále omílají poučky o mastných kyselinách omega 3, 6 a 9. A to je samozřejmě hlavní příčina, proč bychom měli bezpodmínečně jíst živočišné produkty a rostlinnými je pouze doplňovat.
Samozřejmě nikoho nenutím jíst za všech okolnosti maso zvířat. Pokud je někdo z nějakých důvodů vegetariánem, pak není žáden problém dodávat nezbytné aminokyseliny do svého organismu prostřednictví tvarohu, sýrů, vajec a jiných živočišných produktů, které nevyžadují zabíjení zvířat.
Z výše uvedeného je vidět, jak funguje propagace potravin v rámci různých výživových teorií, které bohužel jsou nejčastěji neúplné. Ale lidský organismus si žádá komplexní pohled na jeho zdravé fungování, a to v souladu se všemi zákonitostmi biochemických procesů, které v nim každou minutu, každou vteřinu probíhají.
Přemýšlejte o svém těle a fungování jeho hlavních orgánů celostně. Váš organismus je příliš cenné soukolí, které rozhoduje o vašem zdraví, takže se vyplatí hlubší vzdělání na toto téma. Nenechte se zbláznit polopravdami a líbivými, někdy docela scestnými, teoriemi z televize, rozhlasu a barevných časopisů. Tam pravdu o vašem zdraví opravdu nenajdete.
Theodor