KOLÁČE NEBO STEAKY

14.01.2015 11:52

BYLINOŽRAVCI, ČI VŠEŽRAVCI

 

Je neuvěřitelné, že se stále častěji objevují názory nejrůznějších „odborníků“ na téma skladby naší stravy, kteří tvrdí, že vlastně lidstvo jako takové by se mělo živit rostlinnou stravou. V lepším případě to jsou zastánci vegetarianismu, v tom horším veganismu.

Je to totální nesmysl, když uvážíme, že zemědělství, a s tím spojená změna našeho jídelníčku, se začalo rozvíjet teprve před 10000 léty. Do této doby člověk byl lovcem a sběračem, to znamená, že se živil masem zvířat, které ulovil a také lesními plody a nejrůznějšími kořínky, které byly velmi skoupé na obsah cukru. Takže jednoznačně lze říci, že jsme všežravci s převahou živočišných produktů. Nějaké nesmyslné teorie a diety stravování podle krevních skupin jsou naprostým nesmyslem a byly nejspíše vymýšleny pouze a jenom jako obchodní trhák.

Již v knize knih, čili Bibli je několika místech popsáno, jak by se člověk měl stravovat. Ku příkladu kaplani, coby nejvíce vzdělaní lidé té doby, byli v mnoha případech odměňování za své služby v naturáliích, a tak si stanovili přesně, jak by taková odměna měla vypadat. Šlo především o maso zvířat a konkrétně o maso z krčku a lopatky, jak rovněž vnitřnosti a živočišné tuky. Kdo, jak kdo, ale kaplani v tom měli jasno, neboť samozřejmě věděli, co lidské tělo potřebuje, aby zdravě fungovalo. Nakonec i spor Kaina s Ablem, který vyústil v bratrovraždu, byl zapříčiněn výživovým rozporem. Kain coby rolník přinášel Bohu dary v podobně obilí a Bůh nebyl spokojen. Načež Abel, coby pastevec, přinášel maso a jiné živočišné produkty a tím se Boha naprosto získal. Jednoduše Kain žárlil na svého bratra a konec tohoto příběhu jistě všichni znáte.

To byly příběhy z dějin. Ale nejinak tomu je ve vědeckých pojednáních exaktního učení, jakým bezesporu je biochemie lidského organismu. Naše tělo si mnoho chemický a biologických látek umí vyrobit samo. Jsou však látky, které jsou pro náš organismus nezbytné a musejí být tak říkajíc dopraveny do našeho těla zvenčí. Jistě všichni znáte nezbytné nenasycené mastné kyseliny, které jsou označovány jako „omega“, a abychom byli zdraví musíme je pozřít v rámci každodenní stravy. Málokdo však ví, že také existují nezbytné aminokyseliny, které také musíme sníst, aby organismus správně pracoval. Těchto aminokyselin je 8 a náš organismus potřebuje, aby se nacházely vždy v jídle najednou a jistém množství a proporcích. V rostlinných produktech se bohužel neobjevuje všech 8 pospolu. Také jejich množství je malé a proporce špatné, takže není v lidských silách zabezpečit přísun těchto nezbytných aminokyselin do organismus v potřebném množství a složení. Naopak všech osm a ve správném množství a proporcích se nacházejí pouze a jenom v živočišných produktech. Proč nám to někdo z významných výživových poradců neřekne a pouze neustále omílají poučky o mastných kyselinách omega 3, 6 a 9. A to je samozřejmě hlavní příčina, proč bychom měli bezpodmínečně jíst živočišné produkty a rostlinnými je pouze doplňovat.

Samozřejmě nikoho nenutím jíst za všech okolnosti maso zvířat. Pokud je někdo z nějakých důvodů vegetariánem, pak není žáden problém dodávat nezbytné aminokyseliny do svého organismu prostřednictví tvarohu, sýrů, vajec a jiných živočišných produktů, které nevyžadují zabíjení zvířat.

Z výše uvedeného je vidět, jak funguje propagace potravin v rámci různých výživových teorií, které bohužel jsou nejčastěji neúplné. Ale lidský organismus si žádá komplexní pohled na jeho zdravé fungování, a to v souladu se všemi zákonitostmi biochemických procesů, které v nim každou minutu, každou vteřinu probíhají.

Přemýšlejte o svém těle a fungování jeho hlavních orgánů celostně. Váš organismus je příliš cenné soukolí, které rozhoduje o vašem zdraví, takže se vyplatí hlubší vzdělání na toto téma. Nenechte se zbláznit polopravdami a líbivými, někdy docela scestnými,  teoriemi z televize, rozhlasu a barevných časopisů. Tam pravdu o vašem zdraví opravdu nenajdete.

 

Theodor 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz