JAK ZDRAVĚ JÍST

17.03.2015 12:44

Uzdravit se z neléčitelných nemocí

 

Člověk by se měl zamyslet, co může pro své zdraví udělat, aniž by navštěvoval lékaře nebo lékárnu. Je třeba hledat cesty ke zdraví v přírodě, ve světě potravin, zeleniny, ovoce, bylin a podobně. Vždy bychom se měli zamyslet, jestli jídlo, které připravujeme odpovídá zdravé výživě, zda-li jsou v něm všechny základní živiny nejlepší kvality, zda-li obsahuje všechny potřebné minerály, stopové prvky, vitamíny a další látky potřebné ke zdravému životu.

Dám vám takový příklad, který může posloužit k sestavování zdravého jídelníčku pro kohokoliv.

Začnu snídaní. Den je nutné nastartovat opravdu energetickou bombou, která vydrží do pozdních odpoledních hodin. Jsem přesvědčen, že k snídani bychom si vždy měli dat vajíčka, a to na nejrůznější způsob. Proč zrovna vajíčka? Hned z několika důvodů. Především obsahují nejkvalitnější bílkovinu, lecitin, mastné kyseliny, minerály, stopové prvky, vitamíny a další biologicky aktivní látky. Takže, kdybychom  v ten den neměli možnost pozřít nic jiného, tak vajíčka vyživí náš organismus dostatečně kvalitně.

Dále si snídani můžeme obohatit ještě další bílkovinou, a to v podobě tvrdého sýra nebo tvarohu. Sýry jsou na příklad dobrým zdrojem vitamínu K2, velmi důležité složky naší stravy. Jako přílohu si můžeme dát nějakou zeleninu. Možná by přišlo k duhu tradiční lečo – papriky, rajčata, cibule a česnek patří k nejlepším antioxidantům. A to všechno samozřejmě na sádle, másle nebo slanině, či bůčku, protože to jsou tuky, které zvládnou vysoké teploty a neoxidují. Nevytvářejí se tam trans tuky. Na cholesterol můžete klidně zapomenout. Na toto téma jsem již na tomto blogu psal a ve své podstatě se jedná o obyčejnou medicínskou lež. Pokud si neumíte představit snídani bez pečiva, pak doporučuji kousek, nejlépe půl krajíčku, celozrnného, žitného chleba.

S tímto základem ze snídaně vydržíte do brzkého odpoledne, kdy si můžete připravit rychlý oběd. Vývar z vepřového kolena s česnekem, zeleninou a s jedním nebo dvěmi žloutky. Na druhé to může být zrovna vařené koleno s křenem a hořčicí. K tomu nějaký zelný salát nebo jinou zeleninovou dobrotu. Maso z vepřového kolena nám dává obrovský přísun kvalitního kolagenu, samozřejmě potřebné enzymy, všechny potřebné esenciální, nezbytné aminokyseliny v dostatečném množství / těch je mimochodem 8/ a příloha v podobě zeleninových variací má zásaditý charakter a tak vyrovnává kyselost našeho organismu. Pijeme cokoliv ale bez cukru.

No a co si dát na večeři. Už něco lehčího. nejlépe třeba zapékanou brokolici se sýrem a brambory. Hojně můžeme používat antioxidanty v podobě koření – kurkuma, česnek, paprika, chili a podobně. Po večeři si můžete dát skleničku nebo dvě bílého, nebo červeného, suchého vína – také vynikající antioxidační nápoj.

Tímto způsobem bychom měli sestavovat jídelníček pro každý den. Aby se skládal ze zdravých potravin, které obsahují všechny potřebné živiny a i ostatní dodatky, by tam neměly být pouze z ohledem na chuť a barvu, ale hlavně na svou ozdravnou funkci.

Na toto téma budu mít v nejbližší době, tj. 14. dubna 2015 přednášku v centrum alternativních aktivit Slunečnice v Rožnově pod Radhoštěm. Začátek bude v 18 hodin. Tam se můžete dovědět další podrobnosti o zdravém životním stylu, který má základ v biochemii lidského organismu. Srdečně zvu!

 

Theodor

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz