JAK SE DNES LÉČÍ / NELÉČÍ NEMOCI

11.04.2015 17:40

JAK SE DNES LÉČÍ / NELÉČÍ NEMOCI

 

Dnes léčba nemocí probíhá u lékařů specialistů, kteří jsou zaměřeni na tu kterou oblast lidského organismu nebo také nějaký orgán. A tak na příklad cukrovka se „léčí“ inzulínem a dietou, která omezuje konzumaci cukru do té míry, do které stačí dávkovaný inzulín cukr odbourávat. Vysoký cholesterol se „léčí“ léky, tak zvanými statiny, které pouze snižují vysokou úroveň cholesterolu v krvi, ale nepůsobí na jeho přirozené odbourávání. Pohybové ústrojí „léčí“ léky utišující bolest kloubů a páteře a někdy lékař doporučí  farmaceutické přípravky, které by měly dodat do organismu kolagen. A tak bych mohl pokračovat. Veškeré tyto terapie jsou zaměřeny pouze a jenom na projev a následek nemoci, nikoli však na příčinu. Možná v některých případech doktor určí nějakou dietu a pohybová cvičení, a to je v podstatě všechno.

Domnívám se, že je tomu tak, jelikož lékaři se vysoce specializují a nabádají nemoci komplexně v souvislostech s fungováním celého organismu. Neřeší problém pravidelného přísunu do organismu všech základních živin, kterými, jak jistě víme, jsou bílkoviny, tuky a cukry. Podívejme se na problém trochu z druhé strany, to znamená právě z ohledem na potřebné živiny. A zkusme se zaměřit na tuky.

Tuk je základní živinou bez které náš organismus nemůže dobře pracovat. Někdy v polovině padesátých let se americké koncerny vyrábějící margaríny rozhodly zvýšit prodej těchto produktů, jelikož po druhé světové válce jejich spotřeba rapidně klesala. Zaplatily si proto výzkum s předem určeným výsledkem. Není to v historii ani poprvé, ani naposledy. Jednoduše sdělily americkému národu, že margariny a nenasycené tuky jsou pro člověka zdravé a nasycené, živočišné tuky nikoli, a že jsou zdraví škodlivé. V té době se ozvali přední američtí kardiologové s tím, že výskyt srdečních a oběhových nemocí nastal souběžně s objevením se na trhu margarinu a jiných rostlinných olejů zpracovávaných průmyslově při vysokých teplotách. Bohužel reklamní kampaň na margariny byla tak silná, že škodlivost živočišných tuků vzala za své Světová zdravotní organizace a jiné celosvětové instituce a problém obřích rozměrů byl na světě.

V každé biochemii si můžeme přečíst, jak je tuk pro lidský organismu důležitý: Tuky v lidské výživě patří k nejvydatnějšímu zdroji a zásobárně energie v potravě, tvoří stavební složku buněk. Dále nás chrání před úniky tepla, umožňují vstřebávání vitamínů, a z tuků (cholesterolu) se tvoří některé hormony. Nehledě na to, že tuky jsou nesmírně důležité k tvorbě a fungování nervové soustavy. V současné době již „oficiálními“  vědeckými kruhy bylo konstatováno, že nenasycené a nasycené mastné kyseliny nemají zásadní negativní vliv na zdraví člověka. S tím lze v zásadě souhlasit ale také samozřejmě polemizovat, o jaké nenasycené tuky se jedná, a jak byly průmyslově zpracovány?

A právě od padesátých let začíná „rozkvět“ tak zvaných civilizačních nemocí, včetně těch nervového původu, jakými jsou roztroušená sklerózy, Parkinsonova a Alzheimrova nemoc. Na trhu roste prodej margarinu a odtučněných potravin, což znamená, že spotřebitelé nedostávají dostatečné množství základních živin, které rozhodují o jejich zdraví. Samozřejmě zdravotní problémy se neobjeví hned, nýbrž vždy za několik let a člověk se nestačí divit. Výše jmenované nemoci se označí jako „neléčitelné“ a dávají se dohromady peníze na výzkum potřebných léků. A možná by stačilo doporučení tykající se změny výživy a životního stylu. Bohužel tuky zůstávají strašákem dnešní doby, takže lékaři doporučují dietu bez tuků a tím vlastně některé nemoci spojené s jeho nedostatky navíc prohlubují.

Stejným způsobem bychom mohli pokračovat v případě další základní živiny jakou je bílkovina. Lékařská doporučení bílkovin rostlinného původu a zavrhování těch původu živočišného způsobuje špatnou výživu našich buněk, které potřebují esenciální, nezbytné aminokyseliny, které si lidský organismus neumí vytvořit sám, a proto je musí dostávat v podobě jídla. A právě tyto nezbytné aminokyseliny se v dostatečném množství a poměrech, a nevíc najednou, vyskytují pouze a jenom v živočišných produktech. Avšak oficiální medicína nám doporučuje zvětšování v našem jídelníčku podílu rostlinné stravy, což znamená, že na další tak zvané civilizační nemoci máme zaděláno. Vždyť špatně živená buňka je náchylná k různým i těm nejzávažnějším onemocněním. A bludný kruh se uzavírá.

Proto musíme dbát na každodenní výživu a přemýšlet o tom, co a proč jíme? Můžeme se také v tomto směru poradit, avšak i zde musíme být velmi obezřetní, který „výživový poradce“ nám zaručeně poradí. Těch, co problematiku znají, není mnoho. Nemoci se neobjevují z ničeho nic, je to dlouhodobý proces vytváření jejích podhoubí, a to hlavně v rámci špatné životosprávy. Je nesmírně deprimující, že v rámci našeho zdravotního systému komplexní pomoc v tomto směru nemůžeme zatím očekávat.

 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz