JAK LÉČIT ŽALUDEČNÍ A STŘEVNÍ POTÍŽE

02.05.2015 18:57

Žaludeční a střevní problémy

Léčba hraničící se zázrakem

 

Velmi často se u nás vyskytují žaludeční a střevní problémy, které se nejčastěji snažíme zlikvidovat pomocí nejrůznějších prášků, které řeší tento problém pouze dočasně. Odborníci připisují tyto žaludečně střevní problémy přebytku tuku v denní dietě. Tento názor má svůj původ v celkové psychóze strachu z tuku, která byla nastolena někdy v padesátých létech minulého století, a která se ze začátku týkala pouze nemoci srdce a oběhového systému a časem se rozšířila na další nemoci. Bohudík tato tvrzení nejsou pravdivá, právě rádoby odborníci zapomínají na negativní význam v této oblasti, jaký mají uhlovodany. A hlavně jejich totální přebytek.

Dnes je již všeobecně známo, že snížení tuku v denní výživě nepřináší žádná zlepšení, co se fungování zažívacího traktu týče. Vesměs prvním projevem problému je pálení žáhy. A právě u tohoto projevu špatného trávení postačí snížit konzumací uhlohydrátů, čili cukrů v různé podobě, a tento velmi rozšířený zdravotní problém téměř okamžitě zmizí. Tuto skutečnost jsem si vyzkoušel tak říkajíc na vlastní kůži a byl jsem svědkem stovek případů, kdy klienti mého centra léčby civilizačních nemocí v Beskydách potvrdili stejnou zkušenost.

Zdá se, že právě přemíra uhlovodanů v organismu způsobuje zvýšené vytváření žaludeční kyseliny. Za normální situace kyselina se tvoří v případě, kdy se v žaludku nachází jídlo, pouze „nemocný“ žaludek vytváří kyselinu, kdy je žaludek prázdný. A právě zvýšená produkce žaludeční kyseliny, je základem pro vznik vředových onemocnění zažívacího traktu. Je nutno říct, že některé žaludeční problémy jsou způsobeny bakteriemi Helicobacter pylori, které se dost úspěšné léčí antibiotiky. Ale zároveň je nutno říct, že zvýšený výskyt tuků ve stravě a tím i v žaludku vytváří antibakteriální prostředí, což je daleko lepší, než polykání prášků ničících v organismu vše živé. Proto také byla v šedesátých létech velmi populární Sippyho dieta, které základem bylo velké množství 30% smetany / šlehačky / - až 0,5 l denně.

Co vlastně způsobují uhlovodany v zažívacím traktu? Tak kromě vzniku plynů, nadýmání a pálení žáhy, dochází ke změnám v hormonální sféře, a to k jejích nadměrné tvorbě. Nadprodukce inzulínu při vysokouhlovodanové stravě mezi jinými stimuluje slinivku k vyšší produkci gastrinu v žaludku. Gastrin to je peptiditický hormon, který stimuluje vytváření žaludečních kyselin a to způsobuje pálení žáhy, reflux a vytváření žaludečních vředů. Jelikož gastrin povstává ve slinivkovém okruhu, doktor Wolfgang Lutz, specialista na nízko uhlovodanovou dietu nazývá tyto výše popsané pochody syndromem slinivkového okruhu. Nadměrná stimulace slinivky může také způsobit zvýšené vytváření jiných hormonů, jako třeba serotoninu, což je hormon, které mezi jinými způsobuje po jídle návaly horka a bolesti hlavy. Je zde velmi reálný předpoklad, že právě přemíra cukrů aktivuje další hormony ze sféry slinivky břišní, které způsobují mnoho zdravotních problémů v oblasti žaludku a střev. Takže syndrom slinivkového okruhu je také základem celé řady dalších žaludečních a střevních problémů.

Velkým zdravotním problémem dneška je Crohnova nemoc. Jedná se o těžký zápal tenkého střeva a tračníku. Název je od Burrila Crohna, amerického lékaře, který jako první poukázal, že  nádorovité otekliny mají zánětlivý původ a ne novotvarový. U Crohnovy nemoci nejde pouze o zápal sliznice, jako u obyčejného zápalu střev, ale zasahuje také žlučník,  lymfatické uzliny, dvanáctník a žaludek. Hlavní oblasti nemoci je koncová část tenkého střeva, ale může též zasáhnout tračník. Crohnova nemoc může být vyléčena nízko uhlohydrátovou  dietou v průběhu 6 – 12 měsíců. Velké zkušenosti s touto léčbou měl dr. Wolfgang Lutz, a to i v případech, kdy v dietě nebylo dodrženo 6 chlebových jednotek / 72 gramů cukrů na den / a jejich konzumace převyšovala tento limit až dvojnásobně / 150 gramů /. Mé zkušenosti s léčbou Crohnovy nemoci nízko uhlohydrátovou dietou jsou stejné. U desítek pacientů se stav zlepšil natolik, že jej lékaři považovali za uzdravení, a to bez dalšího navrácení nemoci.

Velmi precizní výzkum této léčby provedli odborníci z German Morbus Crohn and Ulcerative Colitis Association. Z hospitalizovaných pacientů byly vybrány dvě skupiny 50 nemocných, který přijímaly kortizony, čili steroidy, které oslabují imunitní reakci a redukují zápalný stav. Používá se při léčbě různých autoagresivních nemocí. Dlouho trvající léčba těmito prostředky je velmi škodlivá, proto se vždy hledá alternativní léčba. Obě skupiny na čas experimentů přestaly používat kortizony a u jedné skupiny byla aplikována nízko uhlohydrátová dieta, přičemž limit 72 gramů cukrů nebyl dodržen. Pacienti jedli stravu se 150 gramy cukrů. Skupina se zavedenou dietou už  po 90 dnech se cítila celkově lépe a po 200 dnech se všichni vylíčili a nebyly zaznamenány žádné návraty nemoci.

Znova vidíme, že vliv omezení uhlohydrátu ve výživě má obrovský význam pro zdraví člověka. Tuky nejsou v žádném případě viníky ani u těchto nemocí, ani u degenerativních nemocí spjatých s vysokým věkem. Je nevyšší čas, abychom se vrátili k výživě jakou nám určila evoluce a dali se na cestu eliminace přemíry cukrů z každodenní stravy.

 

Theodor

 

 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz