ZDRAVÁ VÝŽIVA JAKO ZÁKLAD

13.01.2015 12:47

CELOSTNÍ POHLED NA ZDRAVOU VÝŽIVU

 

Už více jak dvacet let se zabývám zdravou výživou. Sleduji nejrůznější výživové trendy, diety a poučky, jak jíst zdravě a chutně. Zrovna dnes mě šokovaly informace na internetových Novinkách o tom, jak jíst, abychom pohodlně zhubli. Doporučení bylo velmi jednoduché, je třeba na začátku každého jídla pojíst nějaké sladkosti a teprve potom spořádat vlastní jídlo. Údajně mozek to vyhodnotí tak, že organismus přijímá méně cukru a tím pádem nastává proces hubnutí. Mezi námi větší blbost jsem neslyšel už dlouho. Ale zpráva na toto téma přišla od jisté agentury z Anglie, takže novináři Novinek uznali, že má velmi racionální základy a „nakrmili“ tímto žvastem lačné žaludky diet chtivých českých čtenářů. Brrr…

Neustále se můžete, hlavně na Internetu, setkat s podobnými návody, jak zhubnout, jak zdravě a chutně jíst nebo, jak docílit sexy postavy. V podstatě čím je tento návod nesmyslnější, tím více zaujme novináře a posléze i čtenáře. Vůbec se nedivím tomu, že obézní lidé neustále hledají zázračnou pilulku, která jim bez jakékoliv námahy umožní rychle a pohodlné hubnutí.

Něco na způsob středověkých alchymistů, kteří vyráběli zlato třeba ze švestkových lektvarů a lidé kolem nich jim bezmezně věřili. Doba sice pokročila ale lidská touha po bezpracném získání čehokoliv ani v nejmenším nezmizela.

Myslím, že bychom si měli uvědomit především princip na jakém pracuje lidský organismus, a také jaká paliva potřebuje k tomu, aby dobře a zdravě fungoval. Především je třeba se podívat na fungování lidského těla z hlediska hlavních živin, které ke své existenci bezpodmínečně potřebuje. Ve většině výživových návodů na zdravou stravu se pojednává o lososech, hovězích steacích, amerických bramborách, avokádech, ústřicích atd. atp. Abychom pochopili potřeby lidského organismus pro zdravé fungování, je třeba tyto jídelníčky do jisté míry obnažit a vidět potraviny především jako zdroj zdravých bílkovin, tuků, sacharidů, stopových prvků, minerálů, enzymů, vitamínů, a také antioxidantů. Tímto způsobem „odhalená“ strava nám dává možnost provádět pečlivé sestavování jídelníčků pro každý den. Teprve druhým krokem by mělo být svého druhu „oblékání“ těchto základních živin do šatů jednotlivých potravin podle našich potřeb, zvyklostí a chutí.

Ve své podstatě bychom měli jíst všechny potraviny a jídlo by mělo být velmi pestré a různorodé. Ovšem při zachování právě potřeb biochemických procesů v lidském organismu. Takže v případě, že budeme vědět kolik kvalitní bílkoviny potřebuje naše tělo, můžeme zvolit „dodání“ těchto bílkovin ve vepřové pečeni, lososovi na grilu nebo fondech kvalitního sýra. Taktéž když se jedná o kvalitní tuky, ze kterých si můžeme vybrat máslo, sádlo či olivový olej. Stejná situace nastává, když se jedná o sacharidy, čili cukry. Známe jejich denní množství a potom záleží na výběru těch nejkvalitnějších pro náš organismus. Víme, že se v tomto případě jedná především o škroby, to znamená cukry složité, tak je budeme hledat v nesladké zelenině nebo celozrnném pečivu. V případě pečiva budeme brát v úvahu nebezpečí pšeničné mouky, která obsahuje gluten, čili toliko škodlivý lepek, a tak raději zvolíme žitný chleba nebo jiné pečivo s náhražkami obilovin.

Dále budeme vědět, že kromě tři základních živin potřebujeme také antioxidanty, to znamená látky, které odbourávají z těla vedlejší škodlivé produkty vznikající v procesech oxidace. Takže v rámci nesladké zeleniny budeme volit právě takové plody, které těchto látek obsahují co možná nejvíce. A to je třeba zelí s velkým množstvím vitamínu C, rajčata, zelený salát, brokolice a další podobné potraviny. Samozřejmě také přírodní červená a bílá vína a různé druhy bylin, ze kterých si navečer uvaříme zdravé antioxidační čaje.

To je pouze náznak, jak přistupovat k tvorbě denního jídelníčku, aby obsahoval všechny důležité a kvalitní živiny, a také ostatní důležité složky. Není to úplně lehké, ale není to také nijak těžké. Postupně si člověk začne uvědomovat, jaké potraviny má zvolit, zapojí samozřejmě do tohoto výběru své chutě a estetické vnímání potravin a potom začne být vaření a stolování zábavnou hrou. Hrou, která nám bude dávat spoustu energie, vysokou imunitu, dobrou náladu a mnoho příjemných zážitků.

Podrobné informace a konzultace můžete získat na adrese: mujguru@email.cz

 

Theodor 

Kontakt

jakseuzdravit matvikoff@seznam.cz